Als het persoonlijk moet zijn
van Beethovenstraat 6
6461 AG Kerkrade
Telefoon:
045-546 32 27
Maandag 13:00 - 17:00
Dinsdag t/m vrijdag: 9:00 - 17:00

Schoen advies van de schoenspecialist

Een schoen dient primair als bescherming van uw voet. Theoretisch is de voet ontwikkeld om zonder schoenen te lopen en wordt zo optimaal gestimuleerd. Echter, omdat we nu eenmaal gewend zijn om op schoenen te lopen, heeft de voet zich uiteindelijk ook aangepast. Daardoor laat de kans op wondjes en kou dat niet meer toe. Vroeger werd vaak gezegd dat vooral kinderen stevige schoenen dienen te dragen. Echter het feit dat de voet juist zelf bewegelijkheid nodig heeft om zich goed te ontwikkelen spreekt dat tegen. Ons schoenadvies onderscheidt zich daarom duidelijk tussen de volwassen en kindervoet. Heeft u echter pijn of vermoeidheidsklachten, dan kan een goede schoen wel degelijk het verschil maken. Ook bij kinderen kan het zijn dat een stevige schoen toch nodig is. Wij kunnen u hierover uitgebreid informeren.

Orthopedische schoenen (OSA)

Orthopedische schoenen zijn volledig op maat gemaakte schoenen, bedoeld voor het oplossen of verlichten van voetproblemen die niet te verhelpen zijn met een kleine aanpassing aan confectieschoenen of met andere hulpmiddelen. Vaak is bij gebruikers van orthopedisch schoeisel sprake van een aangeboren voetprobleem. Ook niet-aangeboren aandoeningen of ziekten kunnen een aanleiding zijn voor het gebruik van orthopedisch schoeisel, zoals diabetes, reuma, verlammingen of trauma’s.

Bij op maat gemaakte orthopedische schoenen gaat het altijd om de best mogelijke combinatie van comfort, uiterlijk en functionaliteit. Wolter Orthopedie begrijpt dat het model van een schoen, maar ook de leersoort en kleur voor u waarschijnlijk net zo belangrijk zijn als het verhelpen van uw voetprobleem. Daarom luisteren wij zorgvuldig naar uw wensen en kijken wij samen met u binnen de grenzen van het haalbare en noodzakelijke naar de beste oplossing.

Het traject van aanmeten tot afleveren van orthopedische maatschoenen duurt bij de eerste verstrekking circa 10-12 weken, afhankelijk van uw voetprobleem. Herhalingsleveringen kunnen binnen ongeveer 6 weken worden geleverd, tenzij er een verandering heeft plaatsgevonden aan uw voeten. In dat geval moet wellicht eerst nog een aanpassing van de leesten plaatsvinden, alvorens de schoenen kunnen worden gefabriceerd.

Bij Wolter Orthopedie kunt u daarvoor kiezen uit een uitgebreid assortiment aan orthopedische schoenen. In onze catalogus vindt u modieuze schoenmodellen in allerlei kleuren en soorten leer. Alle modellen zijn uitstekend geschikt als orthopedische schoen. Maar niet elk voetprobleem kan met elke schoen worden opgelost. Wij adviseren u over wat wel en niet mogelijk is, afhankelijk van uw persoonlijke eisen en wensen.

Voor de aanschaf van het eerste paar orthopedische schoenen is een verwijzing nodig van een specialist, zoals een revalidatiearts, orthopedisch chirurg of reumatoloog.

Semi orthopedische schoenen (OSB)

Semi-orthopedische schoenen lijken veel op de schoenen die u in iedere schoenenzaak kunt tegenkomen. Het grote verschil met confectieschoenen is echter dat semi-orthopedische schoenen veel meer mogelijkheden bieden om er allerlei aanpassingen in aan te brengen en voldoende ruimte bieden om er speciale voetbedden in te leggen. Semi-orthopedische schoenen worden voorgeschreven door een revalidatiearts, een orthopedisch chirurg of door een reumatoloog.
Vervolgens zoekt u een model naar uw smaak uit de collectie uit. Semi-orthopedische schoenen zijn verkrijgbaar in dames-, heren- en kindermodellen. Wij passen deze schoenen vervolgens voor u aan.

 Verbandschoenen

Na een operatie is het soms enige tijd niet mogelijk uw schoenen te dragen, bijvoorbeeld doordat wonden moeten genezen of omdat er verbandmateriaal om de voet zit. Ter overbrugging worden vaak verbandschoenen gebruikt. Dit zijn een soort bijzonder zachte pantoffels van wasbaar, luchtdoorlatend materiaal.

 Orthopedische verandering aan confectieschoen (OVAC)

Een geringe aanpassing aan de confectieschoen of sportschoen van een patiënt is vaak voldoende om kleine voetproblemen op te lossen. Dit kan zowel een aanpassing aan de binnenkant of buitenkant van de schoen zijn, zoals het verbeteren van de afwikkeling of het verhogen van de hak of zool. Door deze aanpassing loopt de patiënt een stuk comfortabeler of ervaart deze bijvoorbeeld een merkbare verbetering in het looppatroon.

Een van onze voetspecialisten analyseert uw klachten en bepaalt of aanpassingen aan een normale confectieschoen voldoende zijn om uw voetklachten te ondervangen.

Meestal wordt er een voetafdruk gemaakt en geven wij een schoenadvies. U kunt ervoor kiezen om uw bestaande schoenen te laten aanpassen of nieuwe schoenen aan te schaffen. In beide gevallen geldt al vereiste dat de schoenen technisch geschikt zijn om te kunnen aanpassen.
Niet onder alle loopzolen kan bijvoorbeeld een afwikkeling worden aangebracht, omdat het materiaal waarvan de bestaande loopzool is gemaakt zich niet makkelijk laat verwijderen of moeilijk verlijmbaar is met het materiaal van de afwikkeling.
Bij het verrichten van aanpassingen zorgen wij er altijd voor dat het uiterlijk van uw schoenen zo min mogelijk verandert.

Voor het aanschaffen van een paar geschikte confectieschoenen kunt u indien gewenst een keuze maken uit onze collectie. Deze schoenen zijn tevens zeer geschikt voor steunzolen.

De vergoeding van de zorgverzekeraar dekt alleen de aanpassingen aan de schoenen en de eventuele op maat gemaakte orthopedische voetbedden. De kosten voor aanschaf van de schoenen dient u zelf te dragen.

Steunzolen

Steunzolen worden bij ons altijd op maat gemaakt en kunnen voetklachten verhelpen, verminderen of voorkomen. Ze corrigeren en ontlasten de voet en zorgen voor een juiste drukverdeling en ondersteuning daar waar nodig. Een steunzool op maat is vaak de oplossing voor een doorgezakte voet, een platvoet, een voet met eelt of likdoorns. Ook bij hielspoor en krampen en snijdende pijn in de voorvoet kan een steunzool verlichting bieden.
Steunzolen kunnen ook enkel-, knie- en rugklachten verhelpen.

Steunzolen zijn er in tal van uitvoeringen die afhankelijk zijn van het doel dat u voor ogen heeft en het type schoen dat u draagt.

Maatschoenen

Maatschoenen zijn schoenen die op ambachtelijke wijze worden vervaardigd, op basis van uw voetafdruk en gemeten omvangsmaten. Allereerst zal er een mal van uw voet gemaakt worden (de leest).
De leest is bepalend voor de vorm van de schoen. Deze vorm zal uitgebreid met u worden besproken. Er is een ruime keuze aan modellen en kleuren die wij samen met u in alle rust kunnen bespreken om tot een mooi resultaat te komen.


Therapeutische Elastische Kousen (TEK)

Therapeutische elastische kousen worden bij medische indicaties voorgeschreven door een arts of specialist. Er zijn verschillende indicaties waarbij een TEK wordt ingezet. U kunt bij ons ook terecht voor de volgende producten:

– Easy slide (aantrekhulpmiddel voor open teenstuk)
– Sim-slide (aan/uittrekhulpmiddel voor open teenstuk)
– Magnide (aantrekhulpmiddel voor gesloten teenstuk)
– Handschoenen
– Wasmiddel